Van 112 tot EHBO
We hebben allemaal wel eens hulp nodig in bepaalde gezondheidssituaties. In sommige gevallen voldoet een EHBO-koffertje, maar in andere gevallen belanden we via 112 op de Intensive Care Unit. In deze special lees je meer over EHBO, over spoedeisende hulp, de intensive care, intenationale alarmnummers en 112.
Eerste Hulp Bij Ongelukken
Een sneetje in de vinger, een splinter of een schaafwond. We kennen het allemaal wel. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een wondje kan zo ontstaan. Gelukkig zijn veel kleine verwondingen goed zelf te behandelen met een EHBO-koffertje, waarin we onder meer een pincet, pleisters en verbanden vinden. Het is belangrijk iets van EHBO te weten, het liefst alles. In het artikel Eerste Hulp Bij Ongelukken lees je hier meer over.
De Spoedeisende Hulp
Voldoet een EHBO-koffer niet, omdat de verwonding of je gezondheidssituatie te ernstig is, dan kun je op de Spoedeisende Hulp terecht komen. Deze afdeling in het ziekenhuis wordt ook wel de SEH genoemd. Hier komen mensen terecht die ongelukken hebben gehad of die in ernstige gezondheidsproblemen zijn geraakt. Uiteraard zijn er tal van situaties waarbij de SEH bezocht wordt. In het artikel De Spoedeisende Hulp vind je meer informatie over deze afdeling in het ziekenhuis.
Intensive Care Unit
De Intensive Care Unit, ook wel de IC of ICU genoemd, is de afdeling in het ziekenhuis waar de patienten liggen met de meest ernstige gezondheidsproblemen. Of het nu gaat om een hartaandoening, om een coma of bijvoorbeeld levensgevaarlijke verwondingen als gevolg van een ongeval; als je 24 uur per dag intensieve zorg en aandacht nodig hebt, dan kom je hier terecht. In het artikel Intensive Care Unit lees je meer over deze afdeling in het ziekenhuis.
Internationale alarmnummers
We kennen allemaal 112, het nummer dat we in Nederland bellen bij nood. In veel landen is dit internationale noodnummer inmiddels in gebruik genomen. Echter, er worden in een groot aantal landen andere alarmnummers gebruikt. Denk aan 911 in Amerika. Ga je op vakantie? Controleer dan altijd het alarmnummer van het land, voordat je daar in nood zit en niet weet wat het alarmnummer is. In het artikel Internationale alarmnummers lees je hier meer over.
112 bellen, wanneer?
We weten allemaal wel dat we bij ernstige gezondheidsproblemen, bij diefstal of bij brand 112 mogen bellen. Echter, er zijn tal van situaties te noemen waarin we de hulp van de hulpdiensten nodig hebben. Wanneer mag je nu precies 112 bellen en wanneer niet? In het artikel 112 bellen, wanneer? lees je hier meer over.
Onnodig 112 bellen, strafbaar?
Helaas ontvangt onze alarmcentrale jaarlijks een groot aantal telefoontjes die onnodig zijn. Mensen bellen voor de meest gekke zaken, bellen en hangen weer op of bellen per ongeluk naar 112. Wanneer is 112 bellen nu strafbaar, wat zijn de boetes en straffen die erop staan en zijn er uitzonderingen? Je leest het in het artikel Onnodig 112 bellen, strafbaar?
Het alarmnummer 1-1-2 is bedoeld voor spoedeisende hulp. Dit nummer bel je dus wanneer iemands leven in gevaar is of wanneer mensen getuigen zijn van een misdrijf, bijvoorbeeld een diefstal, moord, ge…
De spoedeisende hulp (SEH) ofwel centrale spoedopvang (CSO) is een afdeling van het ziekenhuis waar mensen terecht kunnen voor dringende medische hulp of na een doorverwijzing van een arts. Deze afdel…
EHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven. Hierbij kan je denken aan hulpverlening in de eerste minuten van een ongeval. De…
De intensive care is een speciale afdeling in het ziekenhuis, waar de mensen liggen die de meest intensieve zorg nodig hebben. Hier zijn voortdurent verplegers aanwezig die de patienten constant in de…
Wanneer je de hulpdiensten nodig hebt, dan bel je 112. Dit is in Nederland, en in andere Europese landen, vanzelfsprekend. Echter, niet overal ter wereld wordt het nummer 112 gebeld bij nood. Het is d…
Ongeveer 77% van de binnenkomende gesprekken bij de alarmcentrales is vals. Veel telefoontjes zijn van zogenaamde broekzakbellers. Dit zijn mensen die hun mobiele telefoon in hun broekzak, tas of koff…
Gepubliceerd door Marensa op 19-01-2012, laatst gewijzigd op 14-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.